Konferencia o sv. Cyrilovi a Metodovi v Ríme

28.01.2013 Celý región

Bratislava 28. januára (TASR) - Konferenciu k 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie organizuje už tento týždeň Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Taliansku v spolupráci s Literárnym informačným centrom v Bratislave.
Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 31. januára v Snemovni poslancov v Ríme a Poslanecká snemovňa Talianskej republiky prevzala zároveň nad konferenciou záštitu.
Na stretnutí s názvom Slová Slávov vystúpia slovenskí a talianski historici a ďalšie osobnosti. Cieľom podujatia je priblížiť širšiemu talianskemu publiku túto výnimočnú udalosť našej histórie. Konferencia bude pokračovať literárnym večerom Proglas na slovenskom veľvyslanectve za účasti autorov prekladu Proglasu - slovenských básnikov.
Na konferencii sa očakávajú príhovory koordinátorky Parlamentnej skupiny Taliansko-slovenského priateľstva Beatrice Lorenzin, veľvyslankyne SR v Taliansku Márie Krásnohorskej, riaditeľky Literárneho informačného centra v Bratislave Miroslavy Vallovej a ďalších hostí.
Odznejú viaceré prednášky, napríklad na tému "Duchovný a kultúrny rozmer diel Cyrila a Metoda" bude hovoriť Mária Keruľová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Na cyrilo-metodské hodnoty a ich význam v súčasnej Európe sa zameria vo svojej prednáške Andrej Škoviera zo Slavistického ústavu Jána Stanislava Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave.
O konferencii v Ríme informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
 

Vyberte región